Karas obecný

Karas obecný Carassius carassius

Karas obecný- Carassius carassius

Výskyt:

Obývá tůně, zabahněné rybníky a slepá ramena v nížinných oblastech ČR a SR. Vyskytuje se ostrůvkovitě. V ČR je znám ze středního Polabí, povodí Vltavy, Dyje a Moravy. Díky schopnosti krátkodobě přežívat v teplé zakalené vodě bez kyslíku se může objevit i v mělkých periodických vodách.

Popis: 

Dosahuje délky až 40 cm a hmotnosti 1,7 kg. Zakrnělá nízkotělá forma (C. carassius m. humilis) dorůstá jen do 10 cm. Okraj hřbetní ploutve je klenutý (konvexní), poslední nerozvětvený paprsek je zesílený a má na zadní straně okolo 30 drobných stejně velkých zoubků. Požerákové zuby jsou jednořadé. Ústa jsou malá, horní, bezvousá. Hřbet a boky jsou zbarveny hnědozeleně s nádechem do zlatova, břicho je zlatožluté a párové ploutve nažloutlé. Výstelka břišní dutiny je světlá. Mladí jedinci a zakrnělá forma mají před ocasní ploutví nápadnou tmavou skvrnu.

Způsob života:

Žije skrytě, aktivní je ve večerních hodinách. Živí se převážně zooplanktonem, případně detritem nebo i částmi rostlin. Tře se po druhém přezimování. F klade jikry ve 3-5 dávkách na vodní rostliny od jara až do léta. Ve stálých tůních žije i více než 8 let.

Význam:

Početní stavy a rozšíření v posledních 20 letech drasticky poklesly v důsledku meliorací, odvodňování a konkurenčního tlaku karase stříbřitého. V ČR je hodnocen jako zranitelný druh.